Η μυστήρια πόλη Shandora, το Sky Island και η ιστορία της

shandora-town-poli-sky-island-skypiea-one-piece-plirofories-animagiagr

Τι μυστήρια κρύβει η πόλη Shandora στο Sky Island και τι σχέση έχει με την ιστορία του One Piece? Η Rafaela Momsen μας λύνει τις απορίες.

 

Η μυστήρια πόλη Shandora

mystery-town-shandora-sky-island-skypiea-one-piece-animagiagr

Στο ΟP γνωρίζουμε  τη πόλη Shandora, μία αρχαία πόλη στο νησί Skypiea (oνομάζεται και Sky Island).  Γνωστή ως  η “Πόλη του Χρυσού”  ( 黄金 都市, Ōgon Toshi ) , η οποία χτίστηκε πριν από 1100 χρόνια από τους Shandorians. Τους προγόνους των Shandia.
Kατά τη διάρκεια του Void Century, η πόλη Shandora “έπεσε” στα είκοσι βασίλεια, τα οποία σύντομα θα γίνονταν η Παγκόσμια Κυβέρνηση.
Shandia (μια φυλή ανθρώπων που προέρχονταν απο το νησί Jaya, και τώρα κατοικούν πλέον στο νησί Skypiea, το οποίο βρίσκεται πάνω από τα σύννεφα) αγωνίστηκαν για να προστατεύσουν τo poneglyph τους. Οι Shandia αναφέρονται και ως “αντάρτες“.

Mετά το Void Century, η Shandora μετατράπηκε σε ερείπιο, και η Shandia συνέχισε να φρουρεί τη πόλη.




 

 

 

 

El Dorado

el-dorado-mistiria-poli-town-animagiagr

Το El Dorado υπάρχει επίσης σε ταινία κινουμένων σχεδίων όπου ονομάζεται “The road to El Dorado”. Η πλοκή έχει να κάνει με δύο παλικάρια, τους Τούλιο και Μιγκέλ, και μαζί με το μισότρελο άλογό τους ονόματι Αλτίβο, ταξιδεύουν στο Ελ Ντορόντο για να ανακαλύψουν τους αμύθητους θησαυρούς του. Δηλαδή τη μυθική Χαμένη Πόλη του Χρυσού.

Όμως το Shandora Arc του OP  δεν είναι εμπνευσμένο από τη συγκεκριμένη ταινία, απλώς έκανα την σύνδεση,μιας και την είχα δει ένα χρόνο πριν.

Στην ουσία είναι εμπνευσμένο από τον αληθινό ισπανικό μύθο , την πόλη του χρυσού El Dorado.

Το El Dorado ήταν ένας όρος που χρησιμοποίησε η Ισπανική Αυτοκρατορία για να περιγράψει έναν μυθικό αρχηγό της φυλής  (zipa) του λαού Muisca, μία ιθαγένεια της Altiplano Cundiboyacens της Κολομβίας, που στην ουσία ήταν μία τελετουργία μύησης, που  κάλυπτε τον εαυτό της με χρυσή σκόνη και έχει βυθιστεί στη λίμνη Guatavita. Δηλαδή η λίμνη ήταν καλυμμένη με χρυσή σκόνη, ενώ οι συνοδοί έριξαν αντικείμενα από χρυσό, σμαράγδια, και πολύτιμους λίθους στη λίμνη, σύμφωνα με τον Freyle.

Οι Ισπανοί κατακτητές είχαν παρατηρήσει ότι τα αντικείμενα των ιθαγενών  ήταν από χρυσό και ασήμι πολύ πριν εμφανιστεί ο θρύλος των “χρυσών ανδρών” ή “χαμένων πόλεων”. Η επικράτηση τέτοιων πολύτιμων αντικειμένων και η προφανής άγνοια των ιθαγενών για την αξία τους, ενέπνευσαν την κερδοσκοπία ως προς μια άφθονη πηγή για αυτούς.




 

 

 

Guatavita Lake

Η λίμνη Guatavita, ανακαλύφθηκε το 1537 μόνο από τον κατακτητή Gonzalo Jiménez de Quesada.
Οι Conquistadores Lázaro Fonte και Hernán Perez de Quesada επιχείρησαν (ανεπιτυχώς) να αποστραγγίσουν τη λίμνη το 1545 χρησιμοποιώντας μια «αλυσίδα κουβά». Μετά από 3 μήνες, η στάθμη του νερού μειώθηκε κατά 3 μέτρα και ανακτήθηκε μόνο μια μικρή ποσότητα χρυσού, με αξία 3000–4000 πεσούς (περίπου 100.000 δολάρια σήμερα στις ΗΠΑ).
Το 1965, η κυβέρνηση της Κολομβίας όρισε τη λίμνη ως προστατευόμενη περιοχή. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αποστράγγισης της λίμνης, είναι πλέον παράνομες.

 

 

 

 

Θρύλοι και άλλες πληροφορίες

shandora-skypiea-sky-island-one-piece-anime-manga-mystery-town-animagiagr

Οι θρύλοι που περιβάλλουν το El Dorado άλλαξαν με τη πάροδο του χρόνου, δηλαδή μετατράπηκαν από άντρες σε πόλη, σε βασίλειο, και τελικά , σε αυτοκρατορία.
Στη  μυθολογία του Muisca, το Mnya το χρυσό ή το χρυσό χρώμα, αντιπροσωπεύει την ενέργεια που περιέχει στην τριάδα του Chiminigagua, η οποία αποτελεί τη δημιουργική δύναμη όλων όσων υπάρχουν.

Εν τω μεταξύ, το όνομα El Dorado χρησιμοποιήθηκε μεταφορικά για οποιοδήποτε μέρος, όπου ο πλούτος θα μπορούσε να αποκτηθεί γρήγορα.
Μερικές φορές χρησιμοποιείται σε τίτλους προϊόντων για να προτείνει μεγάλο πλούτο και περιουσία, όπως η σειρά πολυτελών αυτοκινήτων Cadillac Eldorado.
Θα μπορούσε επίσης να αντιπροσωπεύει την αληθινή αγάπη,το παράδεισο, την ευτυχία ή επιτυχία.



 

 

Πέρα απο τα παραπάνω που ανέφερα,  υφίστανται κι άλλα, τα οποία αποτελούν πηγή έμπνευσης:

1) Tο κτίριο της πόλης Shandora μοιάζει αρκετά με την αρχιτεκτονική των Μάγια (Μaya civilization).

Οι Μάγια είναι ένας Μεσοαμερικάνικος πολιτισμός που αναπτύχθηκε από τους λαούς Maya. Το πιο εξελιγμένο και πολύ ανεπτυγμένο σύστημα γραφής στην προ-Κολομβιανή Αμερική.
Σήμερα, οι λαοί των Μάγια αριθμούν πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους. Μιλάνε πάνω από 28 επιζώντες γλώσσες των Μάγια και κατοικούν σχεδόν στην ίδια περιοχή με τους προγόνους τους. (για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Maya_civilization)

2) Η λέξη “Shandora” προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη για τη Σελήνη, “Chandra”, από την οποία προήλθε η φυλή Shandorian.

 

 

 

Have fun guys! Αν θέλετε μπορείτε να μας στέλνετε τα κείμενα σας στη σελίδα μας στο Facebook! Πάτα εδώ.



 

Βρείτε μας και στο Facebook!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *