Το επεισόδιο του Recess (διάλειμμα) που μιλάει για οικονομικά σκάνδαλα

recess-to-dialeimma-oikonomia-epeisodio-theories-animagiagr

Το επεισόδιο του Recess που αναφέρεται σε οικονομικά γεγονότα και αλληλουχίες το ήξερες; Ρίξε μια ματιά και σίγουρα θα το θυμηθείς!

 

Το οικονομικό επεισόδιο του Recess

Ο Αφελής μας μιλάει για ένα επεισόδιο από την αγαπημένη μας παιδική σειρά Recess ή όπως το ξέρουμε εμείς ”Το διάλειμμα’‘. Σε αυτό το επεισόδιο μαθαίνουμε πολλά πράγματα περί οικονομίας και κοινωνίας που σίγουρα δεν είχες προσέξει. Άραγε τι μπορεί να κρύβεται μέσα στα διάφορα επεισόδια που έχουμε παρακολουθήσει ως παιδιά;

 




 

 

Η οικονομία του διαλείμματος.

Μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις των παιδιών της δεκαετίας του 90 ήταν τα κινούμενα σχέδια της κρατικής τηλεόρασης. Η peperan , τα στρουμφάκια, οι thunder cats είναι μερικά από αυτά. Πολλοί λοιπόν από εκείνη την εποχή πιθανόν να θυμόμαστε και το διάλειμμα (recess). Η σειρά ασχολείται με τα γεγονότα της αυλής ενός σχολείου την ώρα του διαλείμματος. Συνήθως πρωταγωνιστές είναι μια ομάδα 6 παιδιών.

Aποτελούμενη από δύο κορίτσια και 4 αγόρια αλλά υπάρχουν και επεισόδια που ασχολούνται με άλλους χαρακτήρες. Το ενδιαφέρον
είναι ότι πολλές φορές έθιγε σημαντικά ζητήματα με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Ένα τέτοιο επεισόδιο του Recess, είναι το Economics of recess.

 



 

 

Economics of recess

economics-of-recess-to-dialleimma-epeisodio-kinoumena-sxedia-theories-oikonomia-animagiagr

 

Στο επεισόδιο του Recess,  ο ηγέτης της παρέας μας ο DJ επιστρέφει στο σχολείο μετά από κάποιες μέρες απουσίας επειδή ήταν άρρωστος. Τότε μαθαίνει κάποιες αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί. Η αυλή στο διάλειμμα χρησιμοποιεί κάτι αυτοκόλλητα σαν μέσο ανταλλαγής. Χρειάζεται αυτοκόλλητα για να πιει νερό, να κάνει κούνια, ακόμα και για να ξαπλώσει στο γρασίδι. Αρχικά προσπαθεί να αγοράσει από ένα μαγαζί αυτοκόλλητα αλλά έχουν αγοραστεί όλα. Έτσι λοιπόν, ξεκινάει να κάνει δουλειές για άλλα παιδιά. Στη συνέχεια για να βγάλει περισσότερα κάνει τον εργολάβο επιλέγοντας παιδιά μικρότερης ηλικίας ή και νήπια να κάνουν τις δουλειές που τη προηγούμενη μέρα έκανε αυτός και παίρνοντας μέρος από την αμοιβή τους.

Στο τέλος φτάνει να ελέγχει όλα τα αυτοκόλλητα του διαλείμματος και να είναι πιο ισχυρός ακόμα και από τον Βασιλιά Μπομπ. Kαι εν τέλει τα παιδιά δε μπορούν να κάνουν τίποτα γιατί δεν έχουν καθόλου αυτοκόλλητα. Τότε συνειδητοποιούν ότι είναι απλά αυτοκόλλητα.

Και έτσι την επόμενη μέρα αποφασίζουν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν άλλα αυτοκόλλητα για τη συναλλαγή τους. ΄Έτσι ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιεί ότι χρεωκόπησε. ΄Έτσι οι φίλοι του που είχαν πάψει να τον κάνουν παρέα γιατί φερόταν άσχημα του λένε ότι θα δεχθούν να τον κάνουν παρέα αλλά με τον όρο να υπογράψει ένα συμφωνητικό. Τον μόνο όρο που μαθαίνουμε είναι ότι δεν μπορεί να κατέχει πάνω από το 15% του συνόλου των νέων αυτοκόλλητων που κυκλοφορούν στην αυλή.

 

 




 

 

 

Οι αναφορές στην οικονομία

Το επεισόδιο αυτό περιγράφει πολλά οικονομικά φαινόμενα. Το γεγονός ότι ο DJ από πάμφτωχος καταλήγει να ελέγχει όλα τα αυτοκόλλητα είναι μια ξεκάθαρη αναφορά στο αμερικανικό όνειρο. Το ότι ο τρόπος που καταφέρνει να ξεφύγει από την κατάσταση του εργάτη είναι χρησιμοποιώντας μικρότερα παιδιά ή και νήπια δίνοντας τους ένα μέρος των χρημάτων και βάζοντας τα υπόλοιπα στη τσέπη του είναι η πιο απλή περιγραφή της υπεραξίας αλλά και της οικονομικής εκμετάλλευσης των προσφύγων και των μαθητειών.

Η υπογραφή του συμφωνητικού στο τέλος του επεισοδίου και ο όρος να μην κατέχει πάνω από το 15% των αυτοκόλλητων θα μπορούσε να θεωρηθεί μια αφελής εκδοχή κρατικού παρεμβατισμού. Το ότι ο Επιχειρηματίας έγινε πιο ισχυρός από τον βασιλιά Μπομπ δείχνει το πως κάποιες επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν πιο ισχυρές από τους επίσημους θεσμούς ενός κράτους όπως το facebook.

΄Όμως το επεισόδιο του Recess σαν σύνολο μάλλον περιγράφει τη κρίση της τουλίπας και γενικά τις οικονομικές φούσκες. Το γεγονός δηλαδή ότι κάτι μπορεί να αποκτήσει αξία δυσανάλογη με τη πραγματική του. Η πρώτη οικονομική φούσκα ήταν η κρίση της τουλίπας το 1637. Σε πολύ αδρές γραμμές στην Ολλανδία της τότε εποχής όλοι επένδυαν σε ένα πολύ όμορφο είδος τουλίπας. Με αποτέλεσμα ο καρπός της να αποκτήσει απίστευτη αξία μέχρι που κάποια στιγμή δεν εμφανίστηκαν αγοραστές και έτσι η αξία τους έπεσε κατακόρυφα. Πολλοί οικονομολόγοι τονίζουν ότι οι τεχνολογίες κρυπτονομισμάτων τύπου Bitcoin είναι μια ανάλογη κατάσταση που κάποια στιγμή θα σκάσει.

Μιλάμε λοιπόν για ένα επεισόδιο του Recess που μπορεί να μας διδάξει πολλά για το κόσμο στον οποίο ζούμε. Το ζήτημα είναι αν ο κόσμος που ζούμε έχει κατανοήσει τι προσπαθούσε να μας πει το συγκεκριμένο επεισόδιο. Υπάρχουν πολλά κινούμενα σχέδια τα οποία όπως και το συγκεκριμένο επεισόδιο έχουν βασιστεί σε πραγματική κατάσταση με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις.

 



 

Βρείτε μας και στο Facebook!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *