Η λογοκρισία στη Sailor Moon και οι queer χαρακτήρες που ”κρύφτηκαν”

logokrisia-stin-sailor-moon-queer-xaraktires-anime-manga-animagiagr

Ο Αφελής μας γράφει για τη λογοκρισία στη Sailor Moon και για τις αναφορές σε queer χαρακτήρες που έχει γίνει μέσα στο anime και manga.

Λογοκρισία στη Sailor Moon και queer χαρακτήρες

sailor-moon-queer-xaraktires-logokrisia-anime-manga-animagiagr

Το Sailor Moon είναι για πολλούς από εμάς είναι μια πολύ γλυκιά ανάμνηση.  Ήταν από τις πρώτες μας επαφές με το ασιατικό στοιχείο. Το manga κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 1991 και το πρώτο anime το 1992. Στην Αμερική ξεκίνησε να προβάλλεται το 1995. Και στην Ελλάδα σύμφωνα με το sailormoongr,  το 1992.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ήταν αρκετά μπροστά από την εποχή του. Ο τρόπος που ήταν μπροστά από την εποχή του είναι ότι έθιγε τόσο θέματα ομοφυλοφιλίας , αλλά και θέματα ταυτότητας φύλου. Μάλιστα ήταν τόσο μπροστά που λογοκρίθηκαν αυτές οι αναφορές. Η λογοκρισία στη Sailor Moon υπήρχε σε πολλά σημεία της σειράς, ενώ πολλοί queer χαρακτήρες ”κρύφτηκαν”.



 

 

 

Ουρανός και Ποσειδώνας : ζευγάρι ή ξαδέλφες;

Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι των Sailor Uranus και Sailor Neptune . Στην ιαπωνική εκδοχή ήταν ένα λεσβιακό ζευγάρι. Μάλιστα από ένα σημείο και μετά ανέλαβαν να προσέχουν την Sailor Saturn . Αυτή λοιπόν η τόσο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια θεωρήθηκε τόσο ¨προχωρημένη’ που λογοκρίθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες εκτός Ιαπωνίας. Έτσι λοιπόν σε άλλες χώρες έγιναν φίλες και σε άλλες ξαδέλφες.

 

 

 

Zoicite : Άντρας ομοφυλόφιλος ή γυναίκα ετεροφυλόφιλη;

Θύμα της τότε ομοφοβίας δεν ήταν μόνο οι πρωταγωνιστές αλλά κάποιες φορές και οι αντίπαλοί τους. ΄Έτσι λοιπόν ένας δευτερεύον ζευγάρι αντιπάλων είναι οι Kunzite και Zoicite . ΄Ήταν και οι δυο άνδρες και ερωτικό ζευγάρι. Στην Ιαπωνία.
Γιατί σε άλλες χώρες το ’90 αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια άλλη προσέγγιση οι υπεύθυνοι μεταγλώττισης. ΄Έτσι λοιπόν ο Zoicite μιας και έμοιαζε πιο θηλυπρεπής αποφάσισαν να τον παρουσιάσουν σαν γυναίκα αντί για άντρα. ΄Έτσι λοιπόν το ζευγάρι μας πλέον ήταν ετεροφυλόφιλο και όχι ομοφυλόφιλο. Το πρόβλημα είχε λυθεί και η λογοκρισία στη Sailor Moon, συνεχίζεται.




 

 

 

 

Fish Eye: Trans, crossdresser ή Ψάρι;

Μία άλλη περίπτωση αντιπάλου που κάτι πήγε στραβά είναι η περίπτωση του Fish Eye . Ήταν ένας χαρακτήρας που ήταν ψάρι και τον μεταμόρφωσαν σε άνθρωπο. Στην ανθρώπινη μορφή ντύνεται με γυναικεία ρούχα και δείχνει ερωτικό ενδιαφέρον μόνο σε άνδρες. Παρόλα αυτά στην Ιαπωνική εκδοχή υπήρξε επεισόδιο που παραδέχεται ότι είναι άνδρας. Δυστυχώς όμως και πάλι στην Ευρώπη τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι γιατί τον έκαναν γυναίκα. Είναι πολύ διφορούμενο αν μιλάμε για cross dressing ή για μια περίπτωση ενός τρανς ατόμου μιας και δε γνωρίζω κατά πόσο μπορούν εύκολα να αποδοθούν κατά γράμμα οι έννοιες της τρανς γυναίκας και του sis άντρα στην Ιαπωνική γλώσσα του 1992.

Επίσης, fun fact, πολλά είδη ψαριών αλλάζουν φύλο σε κάποιο στάδιο της ζωής τους και για αυτό νομίζω ότι οι δημιουργοί δεν επέλεξαν τυχαία να μιλήσουν για ζητήματα ταυτότητας φύλλου χρησιμοποιώντας έναν χαρακτήρα που αρχικά ήταν ψάρι.

 

 

 

 

Η σεζόν που δε παίχτηκε ποτέ

 

Τέλος, στη τελευταία σεζόν του Sailor moon εμφανίζονται τρεις νέες μαχήτριες οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια αντρική μουσική μπάντα. Ναι αντρική. ΄Όταν μεταμορφώνονται σε μαχήτριες είναι γυναίκες. Και τις φωνές στην Ιαπωνική εκδοχή της σειράς, τις κάνουν γυναίκες είτε οι χαρακτήρες είναι μεταμορφωμένοι , είτε όχι. Αυτή η σεζόν δεν προβλήθηκε όταν πρωτοκυκλοφόρησε η σειρά εκτός Ιαπωνίας αλλά πλέον έχουν κυκλοφορήσει σε κάποιες χώρες όπως στο Καναδά καινούριες μεταγλωττίσεις που έχουν σεβαστεί το αρχικό υλικό και έχουν μεταγλωττίσει και τη τελευταία σεζόν.




 

 

 

 

    • Με λίγα λόγια το Sailor moon δεν ήταν απλά ένα προϊόν της Ιαπωνικής ποπ κουλτούρας. ΄Ήταν μία σειρά που επιχείρησε τουλάχιστον στην Ιαπωνία μια χώρα
      και τότε και τώρα αρκετά συντηρητική για ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου. Και νομίζω ότι το κάνει με έναν αρκετά ωραίο τρόπο. Μπορεί σε αυτό το άρθρο να μιλήσαμε για τη λογοκρισία στη Sailor Moon, αλλά πολλά anime έχουν λογοκριθεί και ”αλλάξει” για να κολλήσουν με τη νοοτροπία της εκάστοτε χώρας.



 

 

 

Βρείτε μας και στο Facebook:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *