Ο Ιππότης της Σελήνης: Όλα όσα ΠΡΕΠΕΙ να μάθεις για τον ήρωα

o-ippotis-tis-selinis-moon-knight-xaraktires-comic-animagiagr

Ο Ιππότης της Σελήνης και όλα όσα πρέπει να μάθεις για αυτόν τον ήρωα! Ο The Boss μας μιλάει για αυτόν τον ”μυστήριο” χαρακτήρα κόμιξ.

 

Ο Ιππότης της Σελήνης-Moon Knight

moon-knight-comic-xaraktiras-ippotis-tis-selinis-animagiagr

«Ας καθορίσουμε μερικές παραμέτρους. Δεν είμαι ο Σπάιντερ-Μαν. Και δεν είμαι ο Τιμωρός. Αντιπροσωπεύουν τα άκρα του ίδιου ηρωικού φάσματος. Είμαι ο Ιππότης της Σελήνης. Και όλοι ξέρετε ότι αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Κανείς σε αυτό το δωμάτιο –συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου– δεν ξέρει ακριβώς τι είμαι ικανός να κάνω. Έχω νικήσει τους Εκδικητές. Φανταστείτε τι θα μπορούσα να κάνω σε κάποιον από εσάς.»
— Ιππότης της Σελήνης
Ο Moon Knight (ελλ.: Ιππότης της Σελήνης) γεννήθηκε από τον κομίστα Ντον Πέρλιν και τον κειμενογράφο Νταγκ Μόιντς. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ιστορία «The Stalker Called Moon Knight!» που δημοσιεύτηκε στο τεύχος #32 του περιοδικού «Werewolf by Night», την 27η Μαΐου 1975 με αναγραφόμενη ημερομηνία «Αύγουστος 1975».
Ο Μαρκ Σπέκτορ, πιο γνωστός ως ο άγρυπνος Ιππότης της Σελήνης, ήταν κάποτε ένα μισθοφόρος που αφέθηκε νεκρός στην έρημο, ώσπου τον αναβίωσε ο Αιγύπτιος θεός της Σελήνης Κόνσου. Αναγεννημένος ως η «Γροθιά του Κόνσου», ο Ιππότης της Σελήνης αποδίδει δικαιοσύνη και προστατεύει όσους ταξιδεύουν τη νύχτα. Ο Μαρκ Σπέκτορ πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας. Γεγονός που δημιούργησε τις άλλες προσωπικότητές του, μεταξύ των οποίων τον εκατομμυριούχο Στήβεν Γκραντ και τον ταξιτζή Τζέηκ Λόκλεϊ.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Ο Μαρκ Σπέκτορ γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις, γιος ενός Ραβίνου. Ως παιδί είχε καταφέρει να ξεφύγει από τις διώξεις των Ναζί μετά την εισβολή του Χίτλερ στην Τσεχοσλοβακία. Ο Μαρκ και ο αδελφός του Ράνταλ μεγάλωσαν στις πιο φτωχικές συνοικίες της πόλης, βλέποντας τον πατέρα τους Ηλία να γίνεται σχεδόν καθημερινά στόχος ρατσιστικών διακρίσεων και παρά ταύτα ποτέ να μην ορθώνει το ανάστημά του. Ο Ράνταλ έπεφτε συχνά θύμα εκφοβισμού στο σχολείο, αλλά ο Μαρκ ήταν πάντα εκεί για να τον υπερασπιστεί.
Στο Othervoid, ένα βασίλειο που υπάρχει εκτός φάσης με τον κανονικό χώρο και χρόνο, η οντότητα Κόνσου (που άλλοτε λατρευόταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους ως ο θεός της Σελήνης) ενδιαφέρθηκε για τον Μαρκ. Ο Κόνσου δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το Othervoid. Μπορούσε όμως να δημιουργήσει ψυχικούς δεσμούς με ξενιστές στον φυσικό κόσμο της Γης. Πιστεύοντας ότι ο Μαρκ Σπέκτορ έχει «αδύναμο μυαλό» που τον καθιστά ευάλωτο στη ψυχική σύνδεση, επιλέγει το αγόρι ώστε μια μέρα να γίνει ο ιππότης και το άβαταρ του.
Στα τελευταία χρόνια της παιδική του ηλικίας, ο Μαρκ ανακάλυψε ότι ένας οικογενειακός τους φίλος, ο Ραβίνος Γιτζ Πέρλμαν, ήταν στην πραγματικότητα ένας λιποτάκτης των Ναζί και ο κατά συρροή δολοφόνος Εβραίων ονόματι Έρνστ. Ο Μαρκ θέλησε να αντιμετωπίσει τον Γιτζ, αλλά εκείνος εξαφανίστηκε μην αφήνοντας ίχνη. Αυτό το τραυματικό γεγονός έκανε τον Μαρκ να αναπτύξει διασχιστική διαταραχή ταυτότητας. Αρχικά ο Μαρκ πίστεψε ότι γνωρίστηκε και έγινε φίλος με ένα αγόρι που ονομαζόταν Στήβεν Γκραντ, μη συνειδητοποιώντας ότι ήταν ο ίδιος που ενίοτε ενεργούσε ως Στήβεν.
Σαν έφηβος ανέπτυξε ακόμα ένα άλτερ έγκο, τον Τζέηκ Λόκλεϊ.
Η εμφάνιση και τρίτης προσωπικότητας οδήγησε τον πατέρα του στην απόφαση να τον κλείσει στη Ψυχιατρική Κλινική Πούτναμ. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Μαρκ πήρε προσωρινά εξιτήριο για να παραστεί στην κηδεία, αλλά όταν άκουσε στο κεφάλι του τη φωνή του Κόνσου το έσκασε. Κατατάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των Η.Π.Α., όπου υπηρέτησε για τρία χρόνια. Στη δεύτερη περιοδεία του στο Ιράκ, οι ανώτεροί του αντιλήφθηκαν την περίεργη συμπεριφορά του Μαρκ. Όταν τελικά ξεθάφτηκε το παρελθόν του και το ιστορικό ψυχικής ασθένειας, τον απέταξαν. Για να κερδίσει τα προς το ζην, ο Μαρκ λάμβανε μέρος σε παράνομους αγώνες πυγμαχίας στη Βαγδάτη. Εκεί τον συνάντησε και στρατολόγησε ο Γάλλος πιλότος και μισθοφόρος Ζαν-Πωλ «Φρέντσυ» Ντυσάν. Από κοινού έλαβαν μέρος σε πολλές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των οποίων ο Μαρκ συνεργάστηκε με αρκετά άτομα που αργότερα θα αλληλεπιδρούσαν με τον Ιππότη της Σελήνης.
Συμπεριλαμβανομένων των Γουίλιαμ Κρος, Αμώς Λάρντνερ, και τον αδελφό του, Ράνταλ.
Σε μια επιχείρηση στην Αίγυπτο, ο Σπέκτορ και ο Φρέντσυ γνωρίστηκαν με τον Ραούλ Μπούσμαν.  Ο οποίος έμελλε να γίνει ο παλαιότερος ανταγωνιστής του Ιππότη της Σελήνης. Οι τρεις τους ταξίδεψαν στο Σουδάν, όπου είχαν αναλάβει να βοηθήσουν τον τοπικό πολέμαρχο να καταπνίξει μια εξέγερση. Ο Μπούσμαν διψασμένος για αίμα καθώς ήταν, σκότωνε αδιακρίτως τόσο εχθρικούς μαχητές όσο και απλούς πολίτες, κάτι που βρήκε αντίθετο τον Σπέκτορ.
ippotis-selinis-xaraktiras-comic-plirofories-animagiagrΑνάμεσα στα θύματα του Μπούσμαν ήταν και ο δρ Πήτερ Αλράουν. Ένας αρχαιολόγος του οποίου η ομάδα (συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Μαρλέν) είχε πρόσφατα ανακαλύψει έναν κρυμμένο τάφο. Ο Μπούσμαν θέλοντας να λεηλατήσει τους θησαυρούς, σκότωσε τους πάντες στην ανασκαφή για να μην υπάρχουν μάρτυρες. Ο Σπέκτορ κατάφερε να σώσει τη ζωή της Μαρλέν, αλλά όχι και να νικήσει τον Μπούσμαν, ο οποίος τον παράτησε αιμόφυρτο στη μέση της ερήμου για να πεθάνει.
Χτυπημένος ο Σπέκτορ κατάφερε να επιστρέψει πίσω στον τάφο, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Οι ντόπιοι τότε τον μετέφεραν μπροστά στο άγαλμα του Κόνσου, θεού της Σελήνης και προστάτη όσων ταξιδεύουν τη νύκτα. Στιγμές αργότερα, ο Σπέκτορ επέστρεψε στη ζωή, ισχυριζόμενος ότι ο Κόνσου τον επανέφερε για να γίνει ο «Ιππότης της Εκδίκησης» του Φεγγαριού και η «Γροθιά του Κόνσου».
Ο Μαρκ πήρε μάλιστα σαν δικό του έναν ασημένιο κουκουλοφόρο μανδύα που κάλυπτε το άγαλμα του Κόνσου.
Αφού αντιμετώπισε και νίκησε τον Μπούσμαν, ο Μαρκ επέστρεψε στην Αμερική, μαζί με τον Φρέντσυ και τη Μαρλέν. Αποφασισμένος να γίνει ένας μασκοφόρος διώκτης του εγκλήματος. Υιοθέτησε το όνομα «Ιππότης της Σελήνης» κι έφτιαξε μια αργυρόλευκη στολή από κέβλαρ, στην οποία προσάρμοσε τον μανδύα του Κόνσου. Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να ντυθεί στα λευκά, αφού θα δρα στο σκοτάδι της νύκτας, ο Σπέκτορ απάντησε: «Το φοράω για να με δουν να έρχομαι. Για να ξέρουν ποιος είναι. Γιατί όταν βλέπουν το λευκό, δεν έχει σημασία πόσο καλός στόχος είμαι. Τα χέρια τους τρέμουν τόσο πολύ, που δεν μπορούν να χτυπήσουν το φεγγάρι».
Ο Σπέκτορ από τις επενδύσεις που είχε κάνει με τα χρήματα που έβγαλε σαν μισθοφόρος είχε αποκτήσει μια μικρή περιουσία. Για να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν του, αλλά και να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του χρησιμοποίησε την ταυτότητα του Στήβεν Γκραντ, που επαναπροσδιόρισε σαν εκατομμυριούχο επιχειρηματία. Για να βοηθήσει στην απόκτηση γνώσεων από εγκληματίες του δρόμου και απλούς πολίτες, χρησιμοποίησε την ταυτότητα του Τζέηκ Λόκλεϊ, που επαναπροσδιόρισε σαν οδηγό ταξί. Όταν εργαζόταν σαν σύμβουλος της αστυνομίας στην καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος, χρησιμοποιούσε την ταυτότητα του Μίστερ Νάιτ, φορώντας μονάχα ένα κατάλευκο κοστούμι και τη μάσκα του. Αλλά όταν πολεμά το υπερφυσικό, είναι ο Μουν Νάιτ, ο Ιππότης της Σελήνης!
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

 • ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Αφότου επανήλθε στη ζωή από τον θεό της Σελήνης Κόνσου, η δομή του εγκεφάλου του Μαρκ άλλαξε ριζικά. Ο εγκέφαλός του «ξαναοικοδομήθηκε» σαν όπλο ενός θεού. Αν και η πλήρης έκταση των αλλαγών που υπέστη παραμένει άγνωστη, ο Μαρκ έχει επιδείξει νοητική αντίσταση στις τηλεπαθητικές επιθέσεις.
 • ΑΘΑΝΑΣΙΑ: Η συμφωνία του Μαρκ με τον Κόνσου, του χάρισε την αθανασία. Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις έχει πεθάνει και ο Κόνσου τον έχει επαναφέρει στη ζωή.
 • ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Κατά τη διάρκεια της ζωής του ως πυγμάχος, πεζοναύτης, μισθοφόρος και υπερήρωας, ο Μαρκ Σπέκτορ εκπαιδεύτηκε σε διάφορες μορφές πολεμικών τεχνών και έγινε ειδικός στις τεχνικές μάχης σώμα-με-σώμα. Είναι αθλητής ολυμπιακού επιπέδου, δεξιοτέχνης ακροβάτης και διαπρέπει στον σχεδιασμό στρατηγικών μάχης.

 

 

 

ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΒΛΑΒΗ / ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ: Λέγεται ότι ο Μαρκ πάσχει από μια τρέλα τόσο ισχυρή, ώστε μπορεί να περιγραφτεί μόνο ως μαγεία. Αρχικά πιστευόταν ότι ο Μαρκ πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας (DID), γνωστή παλιότερα ως διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (MPD). Ωστόσο, οι διαφορετικές προσωπικότητες που ανέπτυξε στη διάρκεια της ζωής του, ήταν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της προσπάθειας του μυαλού του να απηχήσει την πολύπλευρη φύση του Κόνσου, ώστε να λειτουργήσει σαν άβαταρ του.
Ο Κόνσου λέγεται ότι έχει τέσσερις πτυχές: ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ (αγγλ.: Pathfinder), ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΤΗΣ (αγγλ.: Embracer), ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ (αγγλ.: Defender) και ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ (αγγλ.: Watcher) των ολονύκτιων ταξιδευτών. Ο Σπέκτορ περνά μέσα απ’ αυτές τις πτυχές και ο εγκέφαλός του δημιουργεί ταυτότητες για να τις εξηγήσει. Ουσιαστικά το μυαλό του Μαρκ έχει «εποικιστεί» από τον Κόνσου και οι διαφορετικές προσωπικότητες που εμφανίζει είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει τη ζημιά. Παρ’ όλα αυτά ο Μαρκ έχει βιώσει διασχιστικά επεισόδια και στη νεαρή του ηλικία.ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 • ΣΤΟΛΗ: Η αρχική στολή του Σπέκτορ ήταν κατασκευασμένη από κέβλαρ και είχε ενσωματωμένο σύστημα ασυρμάτου, ώστε ο Σπέκτορ να μπορεί να επικοινωνεί με τον Ντυσάν. Αργότερα την αντικατέστησε με μια στολή κατασκευασμένη από αδαμάντιο. Περιλαμβάνει διάφορα όπλα, όπως εκτοξευτές βελών και μπούμερανγκ σε σχήμα μισοφέγγαρου, κλομπ, καλώδια αιώρησης κ.ά.
 • ΜΑΝΔΥΑΣ: Αν και ο Σπέκτορ δεν μπορεί να πετάξει, μπορεί όμως απλώνοντας τον μανδύα του να επιβραδύνει και να κατευθύνει την πτώση του από μεγάλα ύψη. Επειδή πρέπει να είναι εύκαμπτος, ο μανδύας δεν είναι θωρακισμένος.
 • ΑΝΚΧ: Το ομώνυμο αιγυπτιακό σύμβολο κατασκευασμένο από χρυσό, με την ιδιότητα να φωτίζεται μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο.
 • ΟΧΗΜΑΤΑ: Το οπλοστάσιο του Ιππότης της Σελήνης περιλαμβάνει μια τροποποιημένη λιμουζίνα, το Σεληνόπτερο. (Ένα ελικοφόρο σε σχήμα ημισελήνου) και το Φτερό Αγγέλου (ένα είδος μικρού αιωροσκάφους με χωρητικότητα δύο ατόμων).

Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 • Η πρώτη εμφάνιση του Moon Knight στην Ελλάδα έγινε το 1983 στο τεύχος #132 του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΣΠΑΪΝΤΕΡ-ΜΑΝ», από τις εκδόσεις KABANAS HELLAS. Πρόκειται για την ιστορία «ΕΝΑ ΦΕΡΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΧΝΗ» (αγγλ.: A Coffin for Spider-Man!), από το αμερικανικό «Amazing Spider-Man Vol 1 220». Ο χαρακτήρας είχε μεταφραστεί ως ο «ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ».
 • Το 1986 επιστρέφει στις σελίδες του περιοδικού και στα τεύχη #261 και #272, με τις ιστορίες «ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ!» (αγγλ.: By the Light of the Silvery Moon Knight!) και «ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΓΚΡΑΝΤ!» (αγγλ.: Guess Who’s Buried In Grant’s Tomb!). Οι ιστορίες προέρχονταν από το «The Spectacular Spider-Man Vol 1 22-23». Με την επανεμφάνισή του ο χαρακτήρας μετονομάστηκε σε «ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ», όνομα με το οποίο καθιερώθηκε έκτοτε στην Ελλάδα.
 • Το 1992 τον βλέπουμε για τελευταία φορά από τις εκδόσεις του Καμπανά στα τεύχη #570-575 του «ΣΠΑΪΝΤΕΡ-ΜΑΝ». Ήταν η ιστορία σε συνέχειες «ROUND ROBIN: THE SIDEKICK’S REVENGE!» που είχε πρωτοδημοσιευτεί στο αμερικανικό «Amazing Spider-Man Vol 1 353-358». Το όνομα του χαρακτήρα ωστόσο δε μεταφράζεται, αλλά απλώς μεταγράφεται σε «ΜΟΥΝ ΝΑΪΤ».
 • Την περίοδο 1993-1994 ο Ιππότης της Σελήνης κάνει το ντεμπούτο του στις εκδόσεις ΜΑΜΟΥΘ COMIX, μέσα από τα τεύχη #13, #17 και #21 του δεκαπενθήμερου περιοδικού «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΑΡΑΧΝΗ». Πρόκειται για τις ιστορίες «ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ, ΜΕΡΟΣ 5-7» (αγγλ.: Lost in Space-Time, Part 5-6 / Showtime!) από το «West Coast Avengers Vol 2 21-23».
 • Το 1997 ο Ιππότης της Σελήνης μας συστήνεται για πρώτη φορά μέσα από τις εκδόσεις MODERN TIMES, στα τεύχη #5-8 του μηνιαίου «Ο ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΣ ΣΠΑΪΝΤΕΡ-ΜΑΝ». Πρόκειται για την επαναδημοσίευση της ιστορίας «ROUND ROBIN: THE SIDEKICK’S REVENGE!».
 • Το 2021 ο Ιππότης της Σελήνης επιστρέφει στον 57ο τόμο του «Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ GRAPHIC NOVELS ΤΗΣ MARVEL» των εκδόσεων HACHETTE, με την ιστορία «ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ» (αγγλ.: Secret Avengers Vol 1 1-5). Το όνομα του χαρακτήρα μεταγράφεται και πάλι σε «ΜΟΥΝ ΝΑΪΤ».

werewolf-moon-knight-ippotis-selinis-plirofories-comic-animagiagr

 

  

ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ

 • Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Moon Knight ξεπηδά από τις σελίδες των κόμικς στη μικρή οθόνη. Τον βλέπουμε στη σειρά «Ultimate Spider-Man vs. the Sinister Six» και στο εορταστικό επεισόδιο με τίτλο «The Moon Knight Before Christmas». Στην Ελλάδα το είδαμε μεταγλωττισμένο μέσα από τη συχνότητα του συνδρομητικού DISNEY XD. Τη φωνή του Ιππότη του Φεγγαριού, όπως μεταφράστηκε το όνομα του χαρακτήρα, χαρίζει ο Χρήστος Θάνος.
 • Τον Σεπτέμβριο του 2015 επιστρέφει με μια cameo εμφάνιση στη σειρά «Avengers Assemble» και στο επεισόδιο «Avengers World». Λίγα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018, ο Ιππότης του Φεγγαριού συμμετέχει και στο επεισόδιο «Beyond». Στην Ελλάδα είδαμε τη σειρά μεταγλωττισμένη μέσα από τη συχνότητα του συνδρομητικού DISNEY XD. Στη φωνή του Ιππότη του Φεγγαριού ακούγεται και πάλι ο Χρήστος Θάνος.
 • Τον Ιούνιο του 2020 ξαναβλέπουμε τον Ιππότη του Φεγγαριού στη σειρά «Marvel’s Spider-Man» και στο διπλό επεισόδιο «Vengeance of Venom». Στην Ελλάδα προβλήθηκε μεταγλωττισμένο στο συνδρομητικό DISNEY XD, με τη φωνή του Ιππότη του Φεγγαριού να δίνει αυτή τη φορά ο Γιώργος Σκουφής.
Στις 30 Μαρτίου 2022 ο Ιππότης της Σελήνης για πρώτη φορά αποκτά σάρκα και οστά, μέσα από τη live action σειρά «Moon Knight» της streaming πλατφόρμας του DISNEY+. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τον Όσκαρ Άιζακ. Η σειρά αποτελεί κομμάτι της τέταρτης φάσης του MCU (Κινηματογραφικό Σύμπαν της Μάρβελ) και αποτελείται από 6 επεισόδια.
 

 

Βρείτε μας και στο Facebook!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *