Η Rose μας μιλάει για την αγαπημένη σειρά, αλλά και βιβλίο ” Μάγισσες της Σμύρνης ”. Κάποιες πληροφορίες που μπορεί να μην ήξερες.
Οι ” Μάγισσες της Σμύρνης ”
Θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, το οποίο έχει μεταφερθεί και στην ελληνική τηλεόραση και αυτό δεν είναι παρά άλλο από τις Μάγισσες της Σμύρνης .
Θα μου επιτρέψετε μια μικρή παρένθεση πριν αναφερθώ εξίσου και στα δύο.
Ίσως επειδή η προγιαγιά μου καταγόταν από τη Σμύρνη, ίσως επειδή τόσο το βιβλίο, όσο και η σειρά μου έχουν δημιουργήσει τόσο όμορφες εικόνες από αυτό το μαγικό για εμένα μέρος. Αυτή η πόλη για μένα έχει κάτι το μαγικό και μπορεί πολλοί από εσάς να μην ενστερνίζεστε αυτά που λέω αλλά και θα πω παρακάτω για αυτό.
Θα ξεκινήσω πρώτα από τη σειρά…
Ίσως είναι λίγο ανορθόδοξο αλλά πιστεύω ότι η σειρά αυτή έχει δημιουργηθεί με τόση καλαισθησία. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι μια προς μια και δεν ξέρω ποια να ξεχωρίσω πρώτα.
Όσοι δεν ξέρουν το τι αφορά η σειρά αυτό που θα σας πω είναι η υπόθεση της σειράς αλλά και του βιβλίου συνάμα.
Πρόκειται για την Αικατερίνη Καραμάνου ή αλλιώς Κατίνα και η σειρά αυτή περιγράφει τη ζωή της στη Σμύρνη. Δυστυχώς δείχνει και ένα ανεπίτρεπτο για μένα σημείο της ιστορίας μας το οποίο δεν είναι παρά άλλο από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα μελανό σημείο για τις σύγχρονες σελίδες της ιστορίας της Ελλάδας την οποία ανέφεραν συγκεκριμένα στη σειρά ως ξενιτιά.
Η Κατίνα εμφανίζεται ως πνεύμα στην ανιψιά της Μαρία στο σπίτι που είχε στην Αίγινα μετά από 26 χρόνια από το θάνατο της, διότι λέει τότε θα ξαναγεννηθεί.
Εμφανίζεται στη Μαρία είτε στα όνειρα της είτε σε οράματα που την οδηγούν σε μυστικιστικά μέρη, αλλά και στα μέρη όπου έζησε στη Σμύρνη πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή. Για πρώτη φορά της εμφανίζεται σαν πνεύμα στη σοφίτα του σπιτιού στην Αίγινα όπου και αρχίζει να της λέει την ιστορία της .
Το όνομα Κατίνα δεν είναι επειδή είναι βαφτισμένη. Αλλά επειδή ο πατέρας της Ελιά Σαμπαντζή στην Καππαδοκία όπου γεννήθηκε τη φώναζε ”καντίν” που σημαίνει γυναικάκι.
Μια μέρα στην Καππαδοκία έρχονται κάποιοι στο σπίτι της και βιάζουν τη μητέρα της Ευθαλία μπροστά στα μάτια της καθώς ήταν κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι. Μετά ανακαλύπτεται το πτώμα του πατέρα της Ελιά και η μητέρα της παίρνει την απόφαση να φύγουν από την Καππαδοκία με συντροφιά την ξαδέρφη της Ανεσώ. Kόρη της μακαρίτισσας της αδελφής της Ευθαλίας. Ξεκίνησαν για το φευγιο τους και τον πρώτο ξεριζωμό που θα ζούσαν από την πρώτη τους πατρίδα για ένα καλύτερο αύριο και την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής. Στη Σμύρνη, στην ξαδέρφη της μητέρας της την Κονα Φούλα Καρπίδου του μπαρμπέρη. Που έμεναν με την κόρη τους Δέσποινα στο Φασουλά, μια συνοικία της πόλης της Σμύρνης. Για να μη δείξει η μάνα της τίποτα στον κόσμο ξόδεψε λίρες και μπήκαν με άμαξα στην πόλη της Σμύρνης.
Στην ξαδέρφη της μάνας της, Φούλα μένουν για περίπου ένα χρόνο (αν θυμάμαι καλά). Στη διάρκεια της παραμονής τους η μητέρα της Κατίνας πιάνει δουλειά σαν καθαρίστρια στο σπίτι του Σερμπέτογλου, μεγάλου εμπόρου καπνού. Αυτού του είδους τις δουλειές η Φούλα τις έλεγε φονικομέσες, επειδή σε πονούσε η μέση.
Μετά από κάποιο καιρό περνάει μπροστά από ένα μαγαζί καλλυντικών που ζητά πωλήτρια αλλά δεν έχει ρούχα για να φορέσει. Όμως με το πείσμα της και την εξυπνάδα της η Ευθαλία καταφέρνει και την προσλαμβάνει ο εν λόγω επιχειρηματίας. Εκεί διαπρέπει γενόμενη μια από τις καλύτερες πωλήτριες του μαγαζιού. Η Ευθαλία ήταν ανήσυχο πνεύμα και ήθελε να προσφέρει ένα καινούργιο σπιτικό για τον εαυτό της και τα κορίτσια της. Μετά από ένα χρονικό διάστημα φεύγει από την επιχείρηση και ανοίγει μια δική της στον Τουρκομαχαλά (με επιφύλαξη το λέω). Και αρχίζει και μοιράζει η ίδια τους πομάδες (κρέμες) που φτιάχνει και αρώματα και κολόνιες.
Πριν να φύγουν από το σπίτι της ξαδέρφης τής Φούλας γράφουν την Κατίνα και την Ανεσώ στο σχολείο με το επώνυμο Σαμπαντζή το οποίο υιοθέτησε και η ίδια η Ευθαλία.
Από εκεί και ύστερα αρχίζει η πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από τον τίτλο της σειράς Μάγισσες της Σμύρνης. Η οποία αφορά γητέματα, ξόρκια, μαγγανείες, προφητείες και όλα αυτά έχουν σαν φόντο τις πανέμορφες εικόνες της Σμύρνης. Μιας Σμύρνης του τότε, που υπήρχε αρμονία μεταξύ όλων των κατοίκων της εξωτικής αυτής πόλης όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.
Η Σμύρνη όπως παρουσιάζεται στη σειρά είναι μια πόλη όπου όλοι οι κάτοικοι αυτής, (οι Λεβαντίνοι, οι Καθολικοί ,οι Αρμένιοι, οι Τούρκοι, οι Φράγκοι, οι Έλληνες της Σμύρνης), είναι ένα σύγχρονο για την εποχή εκείνη αμάλγαμα σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους. Και με κυρίαρχη γλώσσα την Ελληνική για την επικοινωνία σε όλους τους τομείς είτε αυτός είναι επιχειρηματίας είτε όχι. Σε κάνει να αναρωτιέσαι για το τι είναι ικανοί οι άνθρωποι αν βάλουν κατά μέρος τις διαφορές τους. Μπορούν να ζήσουν με απόλυτο σεβασμό ο ένας προς τον άλλο.
Το βιβλίο…
Τώρα όσον αφορά το βιβλίο είναι πολύ πιο αναλυτικότερο και στο τέλος του βιβλίου έχει γλωσσάρι το οποίο σε καθοδηγεί για να μαθαίνεις το τι σημαίνει κάθε λέξη που λέγανε τότε στη Σμύρνη. Αν κάποιος το παρατηρήσει με μια πιο προσεκτική ματιά θα δει ότι πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε κάποιοι από εμάς στην καθομιλουμένη προέρχονται από εκεί.
Το βιβλίο σου δημιουργεί την προσμονή για το να έρθει η επόμενη σελίδα και η επόμενη και η επόμενη μέχρι να το τελειώσει ο κάθε αναγνώστης στο δικό του χρόνο και στο δικό του ρυθμό. Παροτρύνει τον κάθε αναγνώστη να δημιουργήσει τις εικόνες αυτής της μαγικής εποχής. Κάνει το μυαλό σου να ταξιδέψει σε άλλες εποχές πιο αγνές. Σου δημιουργεί την πιο όμορφη εντύπωση για την πόλη αυτή όπου διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου και η σειρά.
Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω πως όλα τα ανωτέρω είναι η δική μου και απόλυτα προσωπική εμπειρία μου από τις εντυπώσεις που μου δημιούργησαν το βιβλίο και η σειρά εξίσου.
Καλή σας ανάγνωση σε όποιον επιλέξει να το διαβάσει. Και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και τις δικές του εντυπώσεις. Εύχομαι επίσης καλή παρακολούθηση σε όποιον επιλέξει να δει την ομώνυμη σειρά.
Οι Μάγισσες της Σμύρνης είναι ένα καταπληκτικό δημιούργημα που όλοι πρέπει να παρακολουθήσουμε/διαβάσουμε.
Βρείτε μας και στο Facebook!